Scorul profilului biofizic

  Profilul biofizic fetal (PBF) este un test folosit pentru evaluarea starii de bine a fatului. Foloseste ecografia pentru a masura respiratile fetale, miscarile fetale, tonusul fetal si volumul lichidului amniotic. Se efectueaza un test de non-stres pentru a evalua ritmul cardiac al fatului. Fiecare din cei 5 parametri este notat cu cifre de la 0 la 2, obtinand un potential scor total de 10.

Scopul PBF este de a evalua starea de bine a fatului. Este folosit la termen sau in apropierea termenului pentru a evalua riscul de suferinta fetala sau de deces datorat hipoxiei sau acidozei fetale.

  Precautii

Un scor biofizic demn de incredere necesita un ecografist experimentat care sa il realizeze. Parametrii fetal se inregistreaza timp de peste 30 de minute, la care se adauga alte 30 de minute pentru testul de non-stres. Un profil biofizic complet poate dura mult timp. Testul de non-stres inregistreaza relatia dintre bataile cordului fetal si miscarile fetaleTotusi, el este asociat cu o rata de rezultate fals pozitive de pana la 80%, si in medie de 50%.

Descriere

PBF este un test care masoara cinci parametrii fetali variabili: ritmul cardiac fetal, respiratiile fetale, miscarile fetale, tonusul fetal si volumul lichidului amniotic. Pentru a masura acesti parametri este folosit eograful. Ritmul cardiac fetal este evaluat cu TNS. Fiecare parametru este notat cu cifra 0 sau 2, pe baza unor criterii specifice. Scorul total care poate fi obtinut este 10. PBF se efectueaza dupa un test de non-stres non-reactiv, dupa un test de stres la oxitocina suspect, dupa termen, in special daca lichidul amniotic este scazut(oligoamnios).

Respiratiile fetale se masoara urmarind miscarile toracelui fetal si a diafragmei, pentru a ne asigura ca fatul respira, nu doar ca se misca peretii toracelui. Un scor de 2 este atribuit atunci cand se produce cel putin o respiratie care sa dureze macar 30 de secunde in timpul celor 30 deminute cat se efectueaza testul. Un scor de 0 se atribuie atunci cand nu se observa nici o respiratie sau durata acesteia este  mai putin de 30 de secunde.

Miscarile fetale sunt definite ca miscari ale unui brat, picior sau ale intregului corp. Un scor de 2 este atribuit daca se observa cel putin trei miscari separate ale membrelor sau ale intregului corp in timpul celor 30 de minute de test. Se noteaza cu 0 daca se observa doar doua miscari sau mai putine ale membrelor sau intregului corp in timpul testului. Miscarile fetei nu se cuantifica.

Tonusul fetal este definit ca extensia activa sau flexia membrelor fetale, trunchiului sau mainilor; sau daca mana ramane in flexie pe durata celor 30 de minute de test. Se noteaza cu 2 daca mana si degetele se vizualizeaza in extensie  completa sau flexie in pumn. Scorul de 0 este dat cand nu se inregistreaza astfel de miscari, sau flexia sau extensia este lenta sau partiala.

Volumul lichidului amniotic se apreciaza din punct de vedere cantitativ. Deoarece structurile anatomice fetale nu permit vizualizarea in intregime a lichidului amniotic, acesta este estimat prin masurarea pungilor de lichid amniotic de 1-2cm inaltime prin ecografie. Se atribuie un scor de 2 daca se observa cel putin o punga de lichid masurand 2 sau mai multi cm in inaltime. Se noteaza cu 0 cand nu se poate masura o astfel de punga. Volumul normal de lichid amniotic atinge un varf de ~750ml la 32 de saptamani de sarcina, ramane stabil pana la 40 de saptamani, si apoi scade la ~400ml la 42 saptamani. Lichid amniotic in exces (hidramnios) se poate intalni la mamele cu diabet, cand volumul poate ajunge pana la 1700ml-1900ml. Oligoamniosul se defineste cand volumul de lichid amniotic este de ~300ml. Lichidul amniotic este produs cand fatul urineaza si prin secretile plamanului fetal. Volumul de lichid amniotic este controlat prin inghititurile fetale si reabsorbtia prin membrane. Indexul de lichid amniotic(AFI) este folosit de asemenea entru aprecierea cantitatii de lichid. Prin aceasta metoda, se masoara cea mai mare coloana de lichid din cele patru cadrane ale uterului. Datorita rolului pe care il joaca fatul in productia si controlul lichidului amniotic, acesta reprezinta unul din parametrii de apreciere a starii de bine a fatului.

Variabilitatea batailor cordului fetal se apreciaza prin testul de non-stres. In mod normal frecventa cardiaca a fatului prezinta variatii. Acceleratii sau cresteri ale frecventei cardiace fetale se observa de obicei ca raspuns la miscarile fetale. Un scor de 2 este atribuit daca se observa doua sau mai multe acceleratii de cel putin 15 batai pe minut care dureaza cel putin 15 secunde in timpul celor 30 de minute de test. Se noteaza cu 0 daca se observa mai utin de 2 acceleratii in 30 de minute.