Ginecologie

         Indiferent ca e adolescenta sau o femeie la menopauza "  life Source Clinic" va ofera o ingrijire completa si un tratament entru toate grupele de varsta.Clinica noastra primeste cu placere pacientii care se prezinta cu multiple afectiuni,incluzand sindrommul ovarelor polichistice(PCOS),menstruatii neregulate,sangerari post-menopauza,infertilitate,fibroame uterine,endometrioza....

In plus,noi avem o clinica specializata de ginecologie "Clinica femeii sanatoase".Aceasta este o clinica specializata;patienta ne face o vizita anuala unde va fii supusa unor investigatii pacienta ne face o vizita pentru a fi sigura ca starea de sanatate generala este buna si ca aparatul de reproducere este in stare perfecta.Politica Clinicii noastre doreste ca prin acest screening efectuat pacientelor sa exclude afectiuni precum cancerul de col uterin,ovarian,cancerul de san,cancerul de tiroida,cancerul de colon,precum si osteoporoza.....

Aparatura medicala din clinca noastra este de ultima generatie,pt.o buna acuratete a diagnosticarii tuturor afectiunilor si pt.a le asigura pacientelor starea de bine.

Acolo unde este necesar o interventie chirurgicala precum histerectomie,miomectomie,clinica noastra"Life Source Clinic",ofera o sala de operatie complet echipata.la spitalul privat "ISIS".

Cuplurile cu o vasta experienta in chirurgie laparoscopica si histeroscopica,vor avea parte de servicii ireprosabile,vor fi pe deplin multumiti.

REPRODUCERE ASISTATA

Tratamente oferite:

·         Fertilizare in Vitro(FIV)-poate fi definita ca fertilizarea ovocitului de catre un spermatozoid in laborator, rezultand un embrion, care este transferat dupa 2-5zile in uter. Pe scurt candidatii FIV sunt:

1.      femei cu obstructie tubara bilaterala("trompe infundate") sau probleme ovulatorii

2.      barbati cu spermograma anormala(numar mic de spermatozoizi sanatosi)

3.      cupluri cu infertilitate neexplicata pentru o perioada lunga de timp

·         Injectarea intracitoplasmatica de sperma(ICSI- Intracytoplasmic Sperm Injection)- presupune injectarea unui singur spermatozoid in citoplasma unui ovocit, embrionul rezultat fiind apoi transferat in uter. In cazul barbatilor cu reducerea severa a numarului de spermatozoizi metoda clasica de fertilizare in vitro da rezultate neglijabile. Astazi exista o noua speranta pentru astfel de cupluri si anume injectarea spermatozoidului direct in citoplasma ovocitului, in apropierea nucleului acestuia. Aceasta metoda moderna necesita tehnologie avansata si o munca de laborator ce presupune multa indemanare si abilitate.

Canditatii acestei proceduri sunt:

1.      barbati care sufera de anomalii de numar, mobilitate si/sau forma ale spermatozoizilor.

2.      barbati cu absenta canalelor de ejaculare ale spermei sau obstructia lor, ejaculare retrograda a spermei in vezica urinara.

3.      cazuri de infertilitate de cauze nedeterminate.

·         Colectare chirurgicala de spermatozoizi - (TESE, TESA, PESA, MESA):

1.      PESA (Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration

2.      TESA(TesticularEpididymal Sperm Aspiration)

3.      MESA(Microscopic Epididymal Sperm Aspiration)

Aceste proceduri pot fi realizate percutanat, folosind un ac ce penetreaza pielea scrotala  sau printr-o mica incizie la nivelul pielii, de aproximativ1cm- prin intermediul lor se recolteaza o cantitate  mica de sperma din epididim, un canal bogat in spermatozoizi de la nivelul testiculului.

Testicular Sperm Extraction (TESE)- presupune recoltarea unor mici fragmente de tesut testicular si eventual extragerea spermei.

 

·         Colectarea ovulelor -este un procedeu prin care se extrag ovule din ovarele femeii, folosind un ac sub ghidaj ecografic sau laparoscopic.

·         Inseminare intrauterina(IUI) - consta in introducereaa directa a spermei in uter, in perioada de maxima fertilitate a femeii; injectarea se face in apropierea deschiderii trompelor uterine, trecand prin canalul cervical. IUI reprezinta o optiune pentru cuplurile cu infertilitate nu foarte severa ca sa se recurga la FIV sau ICSI.

Procedura se foloseste in urmatoarele circumstante:

1.      barbati cu numar scazut de spermatozoizi, forma anormala sau mobilitate scazuta, dar nu asa severe ca sa se preteze la FIV.

2.      incapacitatea spermatozoizilor sa strabata cervixul

3.      infertilitate neexplicata la un cuplu care incearca sa obtina o sarcina de multi ani.

 

 

Cum se realizeaza inseminarea intrauterina:

·         se monitorizeaa ovulatia femeii, incepand din ziua a6-a sau a 10-a a ciclului menstrual, in functie de tratamentul folosit pentru stimularea ovulatiei. In unele cazuri nu se foloseste nici un tratament de fertilitate.

·         barbatului i se cere sa nu aiba contact sexual cu 3zile inainte de inseminare; daca are "vise umede" trebuie sa instiinteze medicul.

·         barbatul trebuie sa furnizeze o mostra de sperma intr-un recipient steril in dimineata ovulatiei;

·         mostra este pregatita in laborator si apoi se injecteaza in uterul femeii prin intermediul unui cateter fin; procedura nu este dureroasa si nu necesita sedare.

·         nu exista restrictii ale activitatii sexuale dupa inseminare;

·         femeia trebuie sa faca un test de sarcina la doua saptamani de la inseminare.

 

          Beneficiile inseminarii intrauterine:

1.      1.Anumite femei nu au ovulatie sau ovuleaza rar. Prin stimulare ovariana se creste sansa de producere a unuia sau mai multor ovocite in luna respectiva. Cu stimulare ovariana in IUI, mai multe ovocite (la inseminare nu se doresc mai mult de 2-3 ovocite) pot intilni spermatozoizii si poate aparea fertilizarea si o sarcina.

2.      La unele femei se elibereaza cate un ovocit in fiecare luna dar din anumite motive oul nu poate intalni sperma. Cu IUI sperma se introduce direct in cavitatea uterina si bypaseaza vaginul si colul uterin. IUI creste numarul de spermatozoizi motili, de calitate, care ajung in uter si la trompele uterine, ducand la cresterea sansei de fertilizare naturala si de sarcina.

3.      La anumiti barbati sperma contine un numar de spermatozoizi usor sub numarul optim sau acestia au o motilitate scazuta, de aceea spermatozoizii nu ajung sa fecundeze ovulul. In laborator se prepara sperma si se insemineaza partenera cu cea mai motila sperma. Aceasta sperma motila care se insemineaza este plasata direct in uter, trecand de vagin si col uterin. IUI creste numarul de spermatozoizi motili care ajung la trompele uterine. Daca sperma este foarte slaba si ca numar si ca motilitate sau are un procent mare de spermatozoizi morfologic anormali se efectueaza Fertilizare InVitro sau ICSI

4.      Inseminarea Intrauterina, ca procedura de stimulare, necesita o stimulare cu o doza mica de medicamente si cu numar mai mic de monitorizari ovariene decat fertilizarea in vitro sau alte proceduri de reproducere umana asistata. De aceea IUI este mai putin complicata si necesita putin timp petrecut in clinica la care se face inseminarea.

 

INFERTILITATE= incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate.

Evaluarea infertilitatii masculine:

·         Spermograma= precizeaza numarul de spermatozoizi, mobilitatea si morfologia acestora.

·         Dozari hormonale:

1.      testosteron

2.      testosteron liber

3.      SHBG

4.      hormoni tiroidieni

5.      hormoni corticosuprarenalieni

Evaluarea infertilitatii feminine:

·         Dozari hormonale:

1.      FSH, LH

2.      progesteron, 17-OH-progesteron

3.      estradiol

4.      testosteron, DHEA-S

5.      hormoni tiroidieni

·         Ecografie genitala

·         Histerosalpingografie

·         Histeroscopie

·         Laparoscopie

 

URMARIREA SARCINII

Testul de sarcina va indica 2 liniute ? Felicitari- veti fi mamica!

Trimestul I

Dorinta noastra este ca prima consultatie sa aiba loc cat mai devreme, de preferat in primele 12 saptamani de sarcina.

In cadrul primei vizite va fi trecut in revista istoricul medical si vi se va efectua examenul clinic si analize de laborator. De asemenea vom efectua un PAP-test si o ecografie pentru a confirma viabilitatea sarcinii, varsta acesteia si data probabila a nasterii("termenul").

La fiecare consultatie ne puteti adresa orice intrebare privind sarcina dumneavoastra si puteti chiar sa intocmiti o lista cu preocuparile si nelamuririle dumneavoastra, pe care sa ni le adresati la urmatoarele consultatii.

Investigatii trimestrul I:

1.      Analize de laborator:

·         grup sanguin si Rh pacienta si partener

·         hemograma

·         examen sumar de urina

·         urocultura

·         uree serica

·         acid uric seric

·         creatinina serica

·         TGO, TGP

·         glicemie

·         calciu ionic, calciu total

·         proteine totale

·         VDRL

·         test HIV

·         Ag HBs, Ac HCV

·         profil TORCH-  toxoplasma IgM si IgG, rubeola IgM si IgG, citomegalovirus IgM si IgG, herpes virus tip 1si 2 IgM si IgG.

·         Chlamydia trachomatis IgA si IgG.

2.      Examen secretie vaginala- pentru o a depista o eventuala infectie cu transmitere sexuala.

3.      PAP-test- presupune recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin pentru a depista

modificari celulare sau anomalii precanceroase ale celulelor.

4.      Dublu-test- este un  test neinvaziv ce presupune recoltarea unei probe de sange de la mama din care se dozeaza markerii serici PAPP-A si free beta-hCG si efectuarea unei ecografii (masurarea CRL si translucenta nucala), pe baza lor calculandu-se riscul de trisomie 21(sindrom Down), trisomie 18(sindrom Eduards).

 

Trimestul II (12-32 saptamani)

Intre 16-18 saptamani vom efectua triplu test care ne indica riscul pentru sindromul Down, trisomia 18, defecte de tub neural si alte anomalii cromozomiale.

Intre 20-24 saptamani se va efectua ecografia de morfologie fetala(3D/4D), care ne arata cresterea si dezvoltarea normala a fatului,  sau  poate identifica diferite anomalii fizice ale fatului. De asemenea ne arata daca placenta este  sanatoasa si lichidul amniotic in cantitate normala.

Investigatii trimestrul II:

1.      Analize de laborator:

 

·         hemograma

·         examen sumar de urina

·         urocultura

·         uree serica

·         acid uric seric

·         creatinina serica

·         TGO, TGP

·         glicemie

·         calciu ionic, calciu total

·         proteine totale

2.      Triplu test- consta in determinarea unor markeri biochimici fetali in sangele matern, care se modifica cand fatul are anumite anomalii congenitale sau afectiuni genetice (sindrom Down, trisomia 18, defecte de tub neural):

·         AFP- proteina secretata de ficatul fetal; este echivalentul fetal al albuminei si principala proteina din sange in primele stadii de dezvoltare fetala

·         hCG-gonadotropina corionica umana- hormon produs de placenta

·         estriol neconjugat

3.      Ecografia de morfologie fetala- se efectueaza intre 20-24 saptamani de sarcina si are ca scop detectarea unor eventuale malformatii congenitale caracteristice unor sindroame sau afectiuni genetice cromozomiale

4.      Amniocenteza- nu se efectueaza la toate gravidele ci doar in cazurile cu risc crescut ca de exemplu cand suspicionam anumite anomalii congenitale, infectii materne sau gravide pese 35 ani.

 

Trimestul III:

In aceasta perioada consultatiile vor fi mai dese: intre 32-36 saptamani la 2 sapamani apoi saptamanal pana la nastere.

Tot acum vom discuta despre planul nasterii dumneavoastra, felul in care aceasta se va produce si ce metode de alinare a durerii preferati:respiratia Lamaze, medicatia intravenoasa sau anestezia epidurala.

Investigatii trimestrul III:

1.      Analize de laborator:

 

·         hemograma

·         examen sumar de urina

·         urocultura

·         uree serica

·         acid uric seric

·         creatinina serica

·         TGO, TGP

·         glicemie

·         calciu ionic, calciu total

·         proteine totale

·         coagulograma(timp Quick, INR, APTT, timp de sangerare, timp de coagulare).

2.      Testul de non-stres- se realizeaza pentru a evalua starea "de bine" a fatului

3.      Cultura secretie col uterin- pentru a depista eventuale infectii bacteriene(streptococ hemolitic de grup B, E.coli, Enterococ) care se pot transmite la fat in timpul nasterii.

 

Cum are loc fertilizarea?

Noi folosim metoda traditionala de fertilizare prin care ovulele sunt plasate intr-un mediu specific care contine un numar corespunzator de spermatozoizi selectionati. Daca ovulele nu sunt fertilizate recurgem la injectare microscopica a ovulului pentru a mari sansa de fertilizare. Aceasta metoda este cunoscuta sub denumirea de ICSI=intracytoplasmic sperm injection.

Procesul de fertilizare dureaza intre 18 si 20 de ore si este confirmat de schimbarile care se produc la nivelul ovocitului, schimbari constatate microscopic.

 

Embrio transferul

Embrio transferul joaca un rol critic in continuarea sau oprirea tratamentului, deoarece nu conteaza cat de buni sunt embrionii din punct de vedere calitativ sau cati sunt la numar daca  transferul lor nu se realizeaza corespunzator.

Pentru embrio transfer folosim un dispozitiv utilizat in lumea intreaga care ne ajuta sa realizam procedeul chiar si incele mai dificile situatii.

Procesul actual de embrio transfer dureaza aproximativ 10 minute si de obicei nu este necesara sedarea.

 

Cati embrioni se pot transfera

Decizia in ceea ce priveste numarul de embrioni transferati depinde de cuplu, bineinteles cu aprobarea specialistului.

Numarul de embrioni transferati depinde de urmatorii factori:

1.varsta mamei

2.numarul de incercari anterioare de fertilizare in vitro

3.sarcini anterioare duse la termen

4. avorturi anterioare si la cate saptamani de sarcina s-au produs

5.dorinta mamei si tatalui in ceea ce priveste numarul de embrioni transferati

6.numarul de embrioni existenti si calitatea lor

7.forma uterului

8. starea de sanatate a mamei(daca sufera de HTA, diabet zaharat, etc)

Noi preferam sarcina unica deoarece prezinta mai multe avantaje atat pentru mama cat si pentru copil. Sarcina gemelara sau cu tripleti nu este recomandata deoarece poate afecta negativ atat mama cat si copii.

 

Soarta embrionilor transferati

Unele persoane, mai putin informate, cred ca daca transferul embrionilor in uterul mamei s-a realizat, acesta va fi urmat de conceptie. Aceasta desigur este dorinta fiecarui cuplu si a medicului specialist, dar din nefericire sarcina nu apare intotdeauna; rata de succes depinde de mai multi factori ca: forma uterului, calitatea embrionilor, calitatea endometrului(stratul intern al uterului unde are loc implantarea embrionilor) si bineinteles facilitatea procesului de transfer intrauterin, precum si daca femeia a mai ramas gravida in trecut.

Cea mai mare bucurie a echipei o reprezinta momentul in care cuplul se prezinta cu testul de laborator pozitiv si cel mai de pret cadou pentru noi il reprezinta lacrimile de fericire ale femeii care primeste vestea cea buna.

Alteori suntem nevoiti sa dam o veste proasta: unele cupluri accepta mai usor situatia si hotarasc sa mearga mai departe si sa faca investigatii suplimentare pentru a determina cauzele nereusitei si posibilitatile unei noi incercari.  Alte cupluri insa nu accepta vestea si condamna esecul, ceea ce afecteaza toate partile implicate. in acest caz noi trebuie sa consolam cuplul sa aiba rabdare si sa incerce din nou.

In realitate embriotransferul este un indicator de prognostic excelent si rata de succes creste pana la aproximativ 90% in cazul repetarii procedurii.

Rugam cuplurile care  nu au fost norocoase sa fie optimiste si sa aiba rabdare si sa programeze o noua intalnire pentru a discuta ceea ce trebuie facut mai departe.